Säljes

Kvarngården –1800-talstorp i Sydnärke säljes!

Torpet ligger i Nydalen, i närheten av Medevi brunn och ca två km från Vättern, mellan Askersund och Motala.

I omnejden finns allt man kan önska av en sommar i Sverige med natursköna vidder och närheten till Vätterns vackra och vilda natur, gästahamnar och badplatser. På cykelavstånd ligger det anrika Medevi brunn, som förr som nu är en uppskattad samlingsplats med kultur, teater och musik. Här finns även en sommarrestaurang med fullständiga rättigheter.


Torpet Kvarngården har ett enskilt läge och ligger högt och ljust beläget med ett rikt naturliv intill knuten. Tomten har en areal på 4703 kvm och rymmer fyra byggnader, bostadshuset, ett timmermagasin, liten ladugård samt dass. Från huset är det ca fem minuters promenad till närmaste badsjö, Kvarnsjön.


Fastigheten är en mindre jordbruksfastighet som någon gång efter kriget köptes upp och styckades av till nuvarande utformning. Det finns synliga rester i form av grundstenar från en större ladugård intill den befintliga. Markerna har tidigare varit odlingsmark och betesmark och under 1960-talet planterades här granskog. Under stormen Per i januari 2007 blåste större delar av skogen ner och huset skadades av nerfallna träd. Lyckligtvis kunde taket lagas och torpet räddades.


Byggnaderna är troligen uppförda under tidigt 1800-tal. Ryggåskonstruktionen i boningshuset tyder på detta, emedan vissa av husets detaljer, såsom invändiga dörrar, har 1700-talsbeslag. Dessa dörrar är förmodligen återanvända från äldre byggnader. De breda golvtiljorna på övervåningen kan möjligen vara ett återanvänt golv från bottenvåningen. Det är inte svårt att känna hur historien vilar under dess bjälklag i detta hus som har sett så många generationer komma och gå.


Det hemtrevliga köket domineras av bakugnen och den vitlimmade spiskåpan. Regniga dagar är det en fröjd att lyssna på elden som sprakar i vedspisen. Det finns även en modern gasolspis installerad, samt ett enkelt avlopp. På gården finns en borrad brunn med handpump. Gasolbehållare sitter på utsidan av huset, dold under en nysnickrad trähuv.


Salen har fönster åt tre väderstreck och är ljus och rymlig. Väggarna är målade med limfärg i två nyanser, kallad havre från Lim och Handtryck i Mölndal. Väggarna består av tretexskivor som undermaterial, troligen lerklinade in mot timret. I salen finns även en öppen spis. Alla eldstäder är fungerande och godkända av sotare.

kontakt:    h.bagger@telia.com    0582191228    070- 57 55 667    Sjösta  105  Svinnersta  69494 Vretstorp

Kvarngården, SÅLD

Medevi  2012

Se stora bildermedevi_stor.html

Tjänster

Liknande artiklar

 
Per Adels stuga
Stugan stod ursprungligen i skogen, övergiven sedan 50 år. Huset byggdes av en småbrukare vid namn Per Adel i i början på 1900-talet...
Per_Adels_stuga.html
 
Närkestuga
Denna byggnad hade stått obebodd i ett tjugotal år och användes i slutet av denna tid enbart som förråd. När ett nytt hus hade rests på tomten...narke_stuga.html
 
Åbygård
Huset ligger nära Hästhagen i Örebro. Ursprungligen tillhörde torpet Karlslunds herrgård och byggdes troligtvis under tidigt 1800-tal...abygard.html
 
60-tals villan
Villan upptäcktes år 2005 när vi arbetade med färdigställandet av ett timmerhus i närheten. Huset var orört sedan 60-talet vilket gjorde detta till ett...69talsvillan.html
 
Restaurering
Vi restaurerar äldre byggnader enligt gammal tradition. Vi använder bra material och kunnig personalrestaurering.html
 
Husflytt
Vi kan flytta alla möjliga sorters hus, från stora timmer hus till små stugor. hus_flytt.html
 
Fasad
Vi reparera och måla skadad fasad. bygga ny ler- plank- eller timerfasad.fasad.html
 
Köpes & Säljes   
Vi är altid intresserade av äldre material som begagnade trägolv, äldre vedspisar och kaminer, fönster med foder, dörrar och dörrkarmar.kopes_saljes.html

Det timrade bostadshuset på 90 m², i en och en halv plan och består av kök, sal och övervåning med ett inrett sovrum.

Pardörrarna med överljus är original och målade med linoljefärg, röd terra och guldockra. Endast traditionella och ekologiska linoljefärger och limfärger har använts vid restaureringen. Verandan är en skön plats att sitta på och se ut över nejden.

I hallen lät vi 60-talstapeten sitta kvar och i överljusfönstret skymtar alla de färglager som målats genom åren. Dess färgglada prisma minner om liv och verksamhet i forna dagar då man ofta och gärna målade om.


Sovrummet på vinden inreddes på 60-talet då vinden dessförrinnan troligen främst användes som förvaring och som en plats för tvätten att torka om vintern. Från sovrumsfönstret kan man se en sjöglimt av Vättern och kaminen är nyinstallerad vilket ger möjligheten att övernatta även under den kallare årstiden.

I alla rum finns äldre golv av varierande ålder, de äldsta på den övre våningens vindsdel.


Fönstren är kopplade, utbytta under renoveringen under 60-talet, men med spröjs vilket ändå bibehåller fönstrens utseende.

Det har aldrig funnits elektricitet dragen till huset, men numera finns ju även andra energialternativ på marknaden.

På gården finns ett timmermagasin, 26 m², med två våningar. Övervåningens oinredda vind är möjlig att använda som sommarrum.

Utedasset är i bra skick med ett separat tvättrum och enkelt avlopp.

I den lilla ladugården ryms även en vedbod. Dess mått är 42 m².

På gården finns också en mindre jordkällare i gott skick.


För vidare frågor eller visning, ring Håkan Bagger 070-57 55 667 el. 0582-91228

Pris 350 000 kr eller högstbjudande


www.medevibrunn.se/

Ring eller maila för mer information om_oss.html
Föregåendestockvirkshus.html
Nästadrangstugan.html

SÅLD

Köpes & Säljeskopes_saljes.html
Se stora bildermedevi_stor.html